Liefs uit het plantenlaboratorium | Sustainability - My Dutch Home
Liefs uit het plantenlaboratorium | Sustainability
Posted on 24/06/2015 in My Dutch Home · Photography · Posters · Still-Life

mydutchhome_winnypepping_emeraldisle_luxaflex_plant
Als dochter van een boom-chirurg, hovenier en leliekweker, groeide ik op in het midden van veel groen. We hadden veel verschillende (vaste) planten in de tuin, waarvan de coniferen werden geplaats toen mijn broer net geboren was. Deze staan er nog steeds! Later kochten mijn ouders er een stuk grond bij, mijn vader en oom legden samen te tuin aan. De tuin was en is een verlengstuk van de woonkamer. Grappig genoeg stonden er nooit veel planten in huis zelf.

Inmiddels woon ik al jaren op mezelf en heb ik in verschillende huizen gewoond. Een groene omgeving heb ik altijd belangrijk gevonden, bewust of onbewust, ook in de stad. De eerste jaren in Amsterdam woonde ik schuin tegenover het Vondelpark. Als ik geen rondje ging hardlopen, wandelen of fietsen, keek ik er wel tegenaan. Later verhuisde ik naar de andere kant van het Vondelpark en woonde ik zelfs aan de Vondelvijver, met een enorme tuin aan het water. Ik kon er altijd erg van genieten. Ik baalde dan ook enorm, toen we dit huis moesten verlaten.

Het appartement waar we nu wonen, ligt ook op een prachtige plek aan het water, het Westerdok, het verlengde van de Korte Prinsengracht. Helaas hebben we nu geen tuin of balkon en het enige groen zijn de bomen aan de grachten. Daarom voelde ik enorm de behoeft om het groen in huis te halen. Ons appartement is erg licht en daarom ideaal voor veel planten. Samen met mijn vriend (hoe burgerlijk ook) gingen we naar Tuincentrum Osdorp, waar ze enorme keuze aan planten hebben. Een walhalla vol groen. We kochten verschillende cactussen, een citrusplant (die stond al heel lang op mijn verlanglijstje), een Bromelia en Sansevieria (vrouwentongen). Ook haalden we een tomatenplantje, stekte ik een Munt plantje en kocht ik een Pilea stekje via Instagram. Een volledige urban jungle! Om mezelf een steuntje in de rug te geven, kocht ik het boek Het Plantenlab van Judith Baehner. Ik heb al een hele planten verzorging routine. Eens per dag check ik of de plantjes nog water nodig hebben, ’s ochtends na het ontbijt of ’s avonds na het avondeten. Ik hoop dat ik net zulke groene vingers heb als Judith, aan de liefde voor groen zal het niet liggen!

Dat ik een liefde voor groen heb, was je vast niet ontgaan. In mijn series duiken er vaak planten op. Bovenstaande foto komt uit de eerste grote serie die ik maakte en heet Emerald Isle, waar groen centraal staat. Heb je niet zulke groene vingers, weinig licht in huis of hou je juist gewoon veel van planten? Mijn foto’s zijn nu te koop via mijn webshop, die ik vorige week lanceerde. Neem snel een kijkje als je dat nog niet gedaan hebt!

Liefs, Winny

P.S.1 Wat vind je van mijn webshop? Ik vind het leuk als je hieronder een reactie achterlaat!

P.S.2 Binnenkort meer over het boek ‘Het Plantenlab’.


laat een reactie achter
    Rina

    June 25, 2015

    Leuk een Sansevieria!